Stjerneskolan - Torsby gymnasium

Enhet

  • Stjerneskolan
  • Telefon: +4656016000
  • E-post: stjerneskolan@edu.torsby.se
  • Postadress:
  • Torsby kommun
  • 60. Stjerneskolan
  • 685 80 Torsby
  • Besöksadress: Fabriksgatan 3 Torsby

Person


När du kontaktar kommunen via brev eller e-post, kommer vi att behandla dina personuppgifter enligt dataskyddsförordningen

Fordons- och transportprogrammet

Fordons- och transportprogrammet är ett yrkesprogram och ska ge en grundläggande yrkesutbildning för arbete som till exempel bilmekaniker, tävlingsmekaniker eller bilskadereparatör.

Fordons- och transportprogrammet passar dig som är intresserad av att jobba med fordon av olika slag. Det kan till exempel vara som fordonsmekaniker, reservdelsspecialist eller tävlingsmekaniker. En del av din utbildning förläggs på en arbetsplats där du får fördjupade kunskaper inom ditt kommande yrke.
Programmet kan även förbereda dig inför fortsatta studier på högskola och universitet som ger dig djupare kunskaper mot ett framtida yrke.

Skolan erbjuder stöd till körkort under din utbildning.

Inriktningar

Personbil

Du får lära dig grunderna för att klara ett arbete som bilmekaniker. Du kommer att läsa om bromssystem, motor/drivlina, el/elektronik mm. När det gäller APL så kommer du att tillbringa delar av utbildningen på bilverkstäder/tävlingsteam som vi har stort samarbete med.

Tävlingsmekaniker-riksintag

Ansökan till tävlingsmekaniker gör du redan till årskurs 1 via gymnasievalet. Tävlingsmekanikerutbildningen är en profil av personbilsteknik specialanpassad för motorsport. Om du tycker det vore kul att jobba som mekaniker och har ett stort intresse för motorsport så är denna profil ett alternativ för dig. Du får lära dig att bygga och serva tävlingsbilar i olika tävlingsformer.

Det här gör vi:

Du lär dig om fordons funktion och konstruktion och hur du diagnostiserar, reparerar och utför service på fordon.

Du tränar din förmåga att ta initiativ och vara kreativ, och lär dig mer om möjligheterna att driva eget företag. Du tränar dig i att planera, genomföra, dokumentera och kvalitetssäkra arbetet. Du lär dig att välja rätt utrustning och metoder.

Undervisningen är mestadels praktisk men varvas med teori. Under det första året läser vi de programgemensamma kurserna och flertalet av de gymnasiegemesamma kurserna tillsammans.

Efterfrågan på välutbildade mekaniker är stor. Utvecklingen inom motorsporten går mycket fort. För att klara av dessa tekniskt avancerade fordon krävs ökad kompetens. Vi vill med hjälp av experter från våra partners ge dig möjlighet till en proffsig utbildning

I de senare årskurserna förläggs en del av utbildningen på olika arbetsplatser. Det kallas APL. För dig kommer APL att omfatta minst 15 veckors lärande på en arbetsplats.

Efter utbildningen

Efter Fordonsprogrammet är du väl förberedd för ett yrkesliv inom inriktningen. Exempel på yrken är billackerare, bilskadereperatör, bussförare, lagerarbetare, lastbilsförare, lastbilsmekaniker eller personbilsmekaniker eller tävlingsmekaniker.


Ansökan till tävlingsmekaniker gör du redan till årskurs 1 via gymnasievalet.
Efterfrågan på välutbildade mekaniker är stor. Utvecklingen inom motorsporten går mycket fort. För att klara av dessa tekniskt avancerade fordon krävs ökad kompetens. Vi vill med hjälp av experter från våra partners ge dig möjlighet till en proffsig utbildning. Praktik kan du få hos olika tävlingsstall inom rally, rallycross och banracing. Ibland kan denna ske vid olika tävlingar i Sverige och i utlandet. Utbildningen riktar sig till dig som vill bli tävlingsmekaniker för rally, rallycross och banracing.

Traditioner

Traditionen för motorsport i Värmland är mycket starkt rotad. Därför finns här stor erfarenhet och kunskap. Skolan kan därför samverka med kända värmländska team. Tänk på att från Värmland kommer profiler som Per Eklund, Kenny Bräck, Janne "Flash" Nilsson m.fl. Du får möjlighet att vara med att bygga, anpassa och testa bilar för olika tävlingsområden på skolan. Vi har alltid flera olika bilprojekt på gång.

Efter utbildningen
Efter avslutad utbildning har du en god start för att utveckla dig vidare inom fordonsteknik eller studera vidare till motorsportsingenjör. Under utbildningen skaffar du dig kunskaper, färdigheter och värdefulla kontakter för en fortsättning inom motorsport. Du blir också anställningsbar som bilmekaniker/ tekniker på traditionell bilverkstad och kan då bibehålla ditt intresse inom motorsport.

Du som är intresserad av att veta mer om tävlingsmekanikerutbildningen, kan kontakta skolans syv , Mia Larsson.

Här kan du se vilka kurser som ingår i programmet.

Gymnasiegemensamma ämnen 900p

Kurs

Poäng

Engelska 5

100

Engelska 6

100

Historia 1a1

50

Idrott och hälsa 1

100

Matematik 1a

100

Naturkunskap 1a1

50

Religionkunskap 1

50

Samhällskunskap 1a1

50

Svenska 1/svenska som andraspråk 1

100

Svenska 2/svenska som andraspråk 2

100

Svenska 3/svenska som andraspråk 3

100

Programgemensamma ämnen 400 p

Kurs

Poäng

Fordons och transportbranschens villkor och arbetsområden

200

Fordonsteknik

200Inriktning, personbil och TM 400p

Kurs

Poäng

Basteknik

100

Service och underhåll 1-2

200

Verkstad och elteknik

100Programfördjupning personbil och TM 800p

Kurs

Poäng

Flerbränslefordon

100

Chassi och bromsar

100

Förbränningsmotorer

100

System och diagnosteknik 1-2

300

El och hybridfordon 1

100

Kraftöverföring

100Utökad kurs profil tävlingsmekaniker 200p

Kurs

Poäng

Karosserikonstruktion och inredning

200Individuellt val 200p

Kurs

Poäng

Valbar, skolans utbud

200Gymnasiearbete 100p

Kurs

Poäng

Gymnasiearbete fordon

100Innehållsansvarig: Marcus Lech
Senast genomgången:
Senast uppdaterad: