Rivstart för nya Lärcenter

Någon vill sadla om, en annan går sin första utbildning eller vill få teoretisk kunskap till ett befintligt jobb. Oavsett bakgrund är barnskötar- och elevassistentutbildningen på Stjerneskolan är populär.

Fyllda utbildningsplatser, motiverade elever och utvecklingsplaner på gång. Vuxenutbildningen på Stjerneskolan har fått ett rejält lyft.

Intresset för Torsby Lärcenter är stort. Vid antagningen till den nyaste inriktningen barnskötar- och elevassistentutbildningen fanns hela 36 sökande till tjugo platser.

Det andas framtidstro bland eleverna i klassrummet där Maj-Gun Larsson håller i lektionen i hälsopedagogik. Mikael Rautiainen berättar hur han tröttnat på industribranschen efter att ha jobbat där i tio år.

- Jag behövde byta inriktning och då kom den här chansen. Jag tycker själv att skolan var en utmaning då jag var liten och nu ser jag fram emot att kunna hjälpa andra, säger Mikael som i första steget siktar på jobb som elevassistent.

Han får medhåll av studiekamraten ”Abbe” Kader Kasab Bachi från Syrien. Han har anställning på förskolan i Likenäs och bygger på med teoretiska kunskaper.

- Jag vill verkligen jobba med barn och jag trivs så bra i Likenäs. Jag blev glad då jag hittade den här utbildningen på nätet.

Tack vare olika åldrar, bakgrund och blandningen av män och kvinnor ger eleverna varandra olika perspektiv och erfarenheter. Utbildningen är upplagd på tre terminer, där ingår tolv veckor arbetsplatsförlagd lärande, APL.

- Sedan är man anställningsbar inom barnomsorg och skola, säger Rose-Marie Johnsdotter, rektor på Stjerneskolan.

Ett annat alternativ är att söka till grundlärar- eller förskolärarprogrammen som går att läsa på distans inom Lärcenter från höstterminen 2019 respektive 2020. Sådana funderingar har Angelica Johansson som just nu kombinerar studierna med jobb på Holmesskolan.

- Jag tycker att både förskola och grundskola är roligt och när jag känner att jag är redo kommer jag att utbilda mig vidare, säger hon.

Vuxenutbildningen med cirka 250 elever finns inom en rad olika inriktningar, dels på gymnasienivå, dels på högskolenivå. Stjerneskolan är certifierad som Vård- och omsorgscollage vilket innebär att skolan har ett nära samarbete med arbetslivet.

- Utbildningen ska motsvara arbetslivets krav och på så sätt säkra kvaliteten, säger Rose-Marie Johnsdotter.

Har du frågor eller önskemål om dina studier? Kontakta studie-och yrkesvägledarna Mia Larsson mia.larsson@torsby.se eller Kristina Sandberg kristina.sandberg@torsby.se