Torsby kommun
Torsby kommun

Enhet

 • Kommunkansliet
 • Telefon: +4656016000
 • E-post: torsby.kommun@torsby.se
 • Postadress:
 • Torsby kommun
 • 1. Kommunkansliet
 • 685 80 Torsby
 • Besöksadress: Nya Torget 8, Torsby

Person

 • Maria Altonen
 • Projektadministratör
 • Tfn: +4656016635
 • Mobil: +46702430732
 • E-post: maria.altonen@torsby.se
 • Besöksadress: Torget 5, Sysslebäck


När du kontaktar kommunen via brev eller e-post, kommer vi att behandla dina personuppgifter enligt dataskyddsförordningen

Val 2022

Nu är det valår igen och dags för alla röstberättigade att ta sig iväg och rösta. Den här gången väljer vi vilka som ska styra i riksdagen, kommunen och landstinget. Den 11 september är det valdag och från och med 24 augusti är det möjligt att förtidsrösta.

Vad är det för val i år?

I år är det val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige. Det innebär att vi väljer vilka vi vill ska representera oss både nationellt och lokalt. Det här valet sker vart fjärde år, och perioden personerna väljs för kallas mandatperiod.

När är det val?

Valet till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige är alltid den andra söndagen i september. I år infaller valet den 11 september. Vallokalerna i hela Sverige är öppna kl 08 till 20.

I Sverige är det inte möjligt att rösta digitalt, därför behöver du antingen förtidsrösta eller rösta på valdagen.

Vem får rösta?

Grundregeln för att du ska få rösta är att du måste ha fyllt 18 år senast på valdagen. Det finns också särskilda regler för rösträtten till de olika valen. Din rösträtt bestäms 30 dagar före valet utifrån uppgifterna i Skatteverkets folkbokföring. 

Rösträtt till riksdagen

För att du ska få rösta i valet till riksdagen gäller även följande:

 • du ska vara svensk medborgare och vara eller ha varit folkbokförd i Sverige.

Rösträtt till regionfullmäktige och kommunfullmäktige

För att få rösta i valet till regionfullmäktige och kommunfullmäktige gäller även följande:

 • du ska vara svensk medborgare och folkbokförd i kommunen/landstinget,
 • om du inte är svensk medborgare får du rösta om du är medborgare i något av EU:s medlemsländer, Norge eller Island och är folkbokförd i kommunen/regionen,
 • du kan även rösta om du är medborgare i något annat land än de som räknats upp ovan och varit folkbokförd i Sverige tre år i följd före valdagen, samt är folkbokförd i kommunen/regionen.

På ditt röstkort som skickas till din folkbokföringsadress före valet kommer du att kunna läsa vilka val du har rösträtt till. Det är väldigt bra om du har med dig ditt röstkort när du röstar.

Röstlängden

Det tas fram en röstlängd per valdistrikt och den grundar sig på de uppgifter om personer som Skatteverket har. När du röstar på valdagen bliir du avprickad i röstlängden. Under valdagen förs det även in information om inkomna förtidsröster.

Du som är svensk medborgare och folkbokförd utomlands, men ändå vill rösta i det svenska valet måste anmäla dig till röstlängden vart tionde år för att behålla din rösträtt. Du gör din anmälan till Skatteverket och det måste du göra senast 3 augusti inför valet i år.

Om du anser att uppgifterna om dig i röstlängden ska ändras ska du anmäla det till länsstyrelsen senast 30 augusti inför valet i år.

Röstlängden är en allmän handling och kan läsas av vem som helst efter valet. Informationen som framgår i röstlängden är namn, personnummer och om personenförtidsröstat, röstat på valdagen eller inte röstat alls. Det går aldrig att läsa hur en person röstat i röstlängden.


Var kan du rösta?

Du kan rösta antingen i en röstningslokal under förtidsröstningsperioden den 24 augusti till och med den 11 september och du kan rösta i den vallokal som ditt valdistrikt har den 11 september. Vill du rösta på bokbussen så har den en särskild turlista under valet.


Olika aktörer i valet

Valmyndigheten

Valmyndigheten ansvarar centralt för genomförande av val och landsomfattande folkomröstningar. Valmyndigheten planerar och samordnar genomförandet av valet. Mer information om valet och utförlig information på olika språk finner du på Valmyndighetens hemsida www.val.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Länsstyrelsen

Länsstyrelsen ansvarar för att dela in länet i valkretsar och -distrikt. De ansvarar för att utfärda nya röstkort, ändra i röstlängderna och rapportera in valresultatet till Valmyndigheten. Mer inforamtion finner du på www.lansstyrelsen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Kommunen (valnämnden)

Kommunen genom den kommunala valnämnden ansvarar för att genomföra valet på ett säkert sätt. Valnämnden ser till att det finns lokaler för val och att de lokalerna är bemannade med röstmottagare som är utbildade för den uppgiften. De inkomna rösterna räknas i de olika valdistrikten efter att vallokalerna stängt och sedan fraktar valnämnden rösterna till länsstyrelsen. Valnämnden genomför även den preliminära rösträkningen på onsdagen efter valet. Vill du kontakta valnämndens kansli kan du göra det på 0560-166 35 eller till e-postadressen valn@torsby.se.

Vill du läsa information på andra språk kan du göra det här.


Innehållsansvarig: Maria Altonen
Senast genomgången:
Senast uppdaterad:

Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.Bekräfta att du är en människa: * (obligatorisk)
Till toppen